Εύα Καραϊτίδη (εκδ. της Εστίας)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

[9 Φεβρουαρίου 2016, στον Π. Δουβίτσα]

1. Πού εστιάζετε την αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των εκδοτών; Εξακολουθεί να υπάρχει; Γιατί; Θα μπορούσε αυτό να αλλάξει και πώς; Πόσο άμεσα;

Στην έλλειψη ειλικρίνειας και ενδιαφέροντος για ένα κοινό πολιτισμικό αγαθό, το βιβλίο. Η συνεννόηση –χωρίς πονηριές και ιδιοτέλεια– προϋποθέτει πλήρη αλλαγή νοοτροπίας. Οι Έλληνες σπανίως μαθαίνουμε να αφουγκραζόμαστε τον εαυτό μας και τους άλλους. Μερικοί εκδότες το θέλουν, αλλά θα πάρει καιρό.

2. Πώς εξηγείτε την αδιαφορία της πολιτείας απέναντι στους εκδότες; Τι κάνουμε «λάθος» όλα αυτά τα χρόνια και δε μας ακούν;

Είμαστε διασπασμένοι σε διάφορα σωματεία και υποσωματεία και η ανωριμότητα στους χειρισμούς μας κατά το παρελθόν μάς καθιστούσε αφερέγγυους στους πολιτικούς φορείς – κατά βάση αδιάφορους για το βιβλίο. Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου είναι μια θετική εξέλιξη από πολλές απόψεις.


3. Με ποιον τρόπο θα πρέπει να χτίσουμε συνεργασίες αυτή τη χρονική στιγμή;

Πρώτα απ’ όλα με τον επαγγελματισμό μας, τις έντιμες σχέσεις και διεκδικώντας έτσι πολύ πιεστικά τα αιτήματά μας από το κράτος.


4. Ποια είναι η κατάσταση τα τελευταία 2-3 χρόνια (πώς έχει εξελιχθεί/σταθμοί) με βάση τη δική σας εμπειρία της αγοράς;

Νομίζω όλοι έχουμε παρεμφερείς εμπειρίες. Χάσαμε μεγάλους πελάτες, μεσαίους πελάτες, μικρούς πελάτες και από το τέλος του 2014 ολοένα και πιο πολύ ζούμε σε αβεβαιότητα και σε ένα πολιτικό περιβάλλον σύγχυσης και ανοησίας.


5. Τι θα σας βοηθούσε πραγματικά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή; Άμεσα τι θα είχε καλύτερο αποτέλεσμα στη δουλειά σας, τι θα σας «έλυνε» έστω και λίγο τα χέρια για να «χτίσετε» προς τα πάνω;

Μια ικανή διακυβέρνηση με στελέχη που γνωρίζουν τι και γιατί το πράττουν, που σέβονται στοιχειωδώς τον ιδιωτικό τομέα γιατί αναγνωρίζουν τα επιτεύγματά του, που δεν εξαφανίζουν κάθε δυνατότητα ομαλής άνθησης της αγοράς του βιβλίου.


6. Βραχυπρόθεσμα: Ποιες αποφάσεις θα έπρεπε να πάρει άμεσα η πολιτεία για να βοηθήσει τους εκδότες αλλά και τα βιβλιοπωλεία, ώστε να αναπτυχθούν με υγιή τρόπο; Πού πρέπει να μπουν οι βάσεις γι’ αυτό;

Να επαναφέρει άμεσα την ενιαία τιμή του βιβλίου, γιατί τώρα πια είδαμε με τα μάτια μας το αποτέλεσμα του χάους. Χωρίς κανένα κόστος για την πολιτεία. Λύσεις με κόστος δεν μπορώ να σκεφτώ αυτή τη στιγμή.


7. Μακροπρόθεσμα: Σε τι πρέπει να «επενδύσουμε»; Πού και πώς μπορούμε ή πρέπει/χρειάζεται να συνεργαστούμε με την πολιτεία, ώστε να δημιουργηθούν αποτελεσματικά συντονιστικά όργανα/φορείς; Ή μήπως αυτά δεν τα χρειαζόμαστε; Γιατί;

Χρειαζόμαστε καλά σχολεία με επαρκείς δασκάλους και έντιμες βιβλιοθήκες. Δασκάλους που αναπνέουν διαβάζοντας και το μεταφέρουν αυτό στους μαθητές τους. Αλλά αυτά τα γράφει ήδη η Π.Σ. Δέλτα στο Παραμύθι χωρίς όνομα και τα έγραφε ο παππούς μου ο Σαραντόπουλος τη δεκαετία του ’30. Τα πράγματα είναι απλά και στοιχειώδη, εμείς τα κάνουμε δύσκολα, ακριβώς γιατί δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε τη λεγόμενη comfort zone. Έτσι λοιπόν απαξιώνουμε φορείς όπως το Ε.ΚΕ.ΒΙ. – παρά τις όποιες ελλείψεις του ήταν πολύτιμος φορέας. Εδώ δεν χρειάζονται καν ιδέες, συνεννόηση χρειάζεται.


8. Συμφωνείτε ότι ένα από τα βασικότερα ζητήματα στη μακροπρόθεσμη θετική αλλαγή των συνθηκών είναι η δημιουργία νέων και περισσότερων αναγνωστών; Με ποιους τρόπους θα μπορούσαμε να το καταφέρουμε αυτό πιο άμεσα; Με ποιους τρόπους θα πετύχουμε αποτελέσματα με πολύ μεγάλη διάρκεια (δεκαετιών);

Άμεσο τρόπο δεν γνωρίζω. Συστηματικό τρόπο θεωρώ τον παραπάνω, αυτόν που αφορά το σχολείο, ένα σχολείο που ανατρέφει αναγνώστες και όχι στρατιώτες αγγαρείας, ως προς το εξωσχολικό τουλάχιστον διάβασμα. Επίσης πιστεύω πλέον, και από προσωπική εμπειρία (πόσο διάβαζα στη Γαλλία, πόσο διαβάζω στην Ελλάδα), ότι ποτέ δεν θα γίνουμε αριθμητικά πολλοί αναγνώστες, όπως οι κάτοικοι χωρών με πιο δύσκολες κλιματικές συνθήκες.


→ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Αντώνης Καρατζάς / Νομική Βιβλιοθήκη

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

〉ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ〈

Προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό

 


〉ΒΙΒΛΙΟ: παρόν και μέλλον〈

Ο διττός χαρακτήρας του Δικαιώματος Δημόσιου Δανεισμού / Βασιλική Στρακαντούνα & Γιάννης Κικκής

Το βιβλίο στον ευρωπαϊκό Νότο την εποχή της κρίσης / Άννα Καρακατσούλη

Ωδή στον Εκδότη / Αντώνης Καρατζάς


〉ΚΡΙΣΗ+ΒΙΒΛΙΟ〈

Οι αριθμοί που δεν είναι / Περικλής Δουβίτσας (15.02.16)

Αλλαγή εκδοτικού παραδείγματος – εξωστρέφεια, συνέργειες, ενδυνάμωση (στοιχεία από 2 πρόσφατες έρευνες) / Παναγιώτης Κάπος (13.02.16)


〉ΒΙΒΛΙΟ: παρόν και μέλλον〈

Τα παιδιά και η ανάγνωση. Τι κάνουμε; / Ειρήνη Βοκοτοπούλου (09.02.16)


〉ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΕΚΔΟΤΩΝ〈

Νίκος Αργύρης / εκδ. Ίκαρος (09.02.16)

Εύα Καραϊτίδη / εκδ. της Εστίας (09.02.16)

Αντώνης Καρατζάς / Νομική Βιβλιοθήκη (09.02.16)

Θάνος Ψυχογιός / εκδ. Καρδαμίτσα (09.02.16)


〉ΚΡΙΣΗ+ΒΙΒΛΙΟ〈

Στοιχεία για τη χαμένη πενταετία του βιβλίου (2009-2014) / Γιάννης Ν. Μπασκόζος (05.02.16)

Αποτύπωση της κρίσης: βιβλιογραφικές βάσεις και στατιστική / Σωκράτης Καμπουρόπουλος (06.02.16)


〉ΒΙΒΛΙΟ: παρόν και μέλλον〈

Το παρόν και το μέλλον του βιβλίου, ο δονκιχοτισμός και η πραγματικότητα / Κατερίνα Φράγκου (03.02.16)

Οι δύο ζωές της ανάγνωσης / Θοδωρής Ρακόπουλος (03.02.16)

Βιβλιοφιλία, μια Σταχτοπούτα που ψάχνει το γοβάκι της / Γιώργος Ν. Περαντωνάκης (27.01.16)

Η τεχνολογική κλήση / Ένα σημείωμα για τη γραφή / Χρήστος Χρυσόπουλος (27.01.16)

Ο αναγκαίος ιμπεριαλισμός / Γιάννης Τσίρμπας (27.01.16)

10 σημεία για τη νέα οικονομία του βιβλίου / Σωκράτης Καμπουρόπουλος (27.01.16)

Το «κογκνιταριάτο» και η ψηφιακή υπόσχεση / Χρήστος Χρυσόπουλος (21.01.16)

ΑΒΓ (Ανάγνωση, Βιβλίο, Γραφή) / Γιώργος Χουλιάρας (21.01.16)

Περί λογοτεχνίας, (ψηφιακού) μελανιού και συνδέσμων μας / Βασίλης Αμανατίδης (21.01.16)

Fair και Read / Ηρακλής Παπαϊωάννου (21.01.16)

Πρώτες σκέψεις για το οικοσύστημα του βιβλίου / Mε αφορμή την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας fairead – το περιβάλλον της ανάγνωσης / Περικλής Δουβίτσας (21.01.16)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρίση του βιβλίου και το εγχείρημα του fairead / Σωκράτης Καμπουρόπουλος (ΧΡΟΝΟΣ/Πολιτισμική δημοκρατία)

Εθνικά Κέντρα Βιβλίου ή εθνική πολιτική για το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία / Το βιβλίο και ο πολιτισμός σε όλες τις εκφάνσεις του είναι ο μόνος τρόπος για να κρατήσουμε ζωντανή τη χώρα και την ελπίδα για το μέλλον / Άννα Καρακατσούλη (ΧΡΟΝΟΣ/Πολιτισμική δημοκρατία)

’The Age of Discontent’ – Greek publishing through six years of austerity / The Cultural Politics of the Greek crisis / S. Kabouropoulos

Το ανοικτό πεδίο / Τι συμβαίνει στην καλλιτεχνική και ειδικότερα την ποιητική σκηνή μιας χώρας που βρίσκεται σε καθεστώς κρίσης; / [ΦΡΜΚ] τεύχος#1

Ενιαία τιμή βιβλίου: υπέρ και κατά / Σωκράτης Καμπουρόπουλος (ΧΡΟΝΟΣ/Πολιτισμική δημοκρατία)

Στόχος η παραγωγή νέων πολιτιστικών αγαθών / Εθνική πολιτική βιβλίου – Εθνική πολιτική για τον πολιτισμό / Χρήστος Χρυσόπουλος (ΧΡΟΝΟΣ/Πολιτισμική δημοκρατία)

Η κρίση του βιβλίου, δείκτης της κρίσης αξιών / Σήμα κινδύνου εκπέμπει η αλυσίδα του ελληνικού βιβλίου. Σε οριακή κατάσταση οι Έλληνες συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, εκδότες, βιβλιοπώλες, αναγνώστες / Άννα Καρακατσούλη (ΧΡΟΝΟΣ/Ιούλιος 2013)