λ_ink #02.2.

 

ΥΛΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

αναφερόμενα μέσα στα ποιήματα 

«Όχι και τόσο σύντομη περιγραφή της πολιτικής οικονομίας»

και «Οδός Αρμονίας»

του Γιώργου Πρεβεδουράκη

 

βιβλία:

1.
Στη Θεωρία της αργόσχολης τάξης (1899) ο Thornstein Veblen αναλύει διεξοδικά τον «σχιζοφρενή ρεαλισμό» που υποκρύπτεται πίσω από τη νηφάλια και ορθολογική όψη της άρχουσας τάξης, ξεσκεπάζοντας με σαρκαστική δεινότητα τον κοινωνικό παρασιτισμό και την ίδια την κενότητα της φρενήρους καπιταλιστικής ζωής.

2.
Στο Wanderlust – A History of Walking (2000) η Rebecca Solnit παραθέτει μια σειρά δοκιμίων που έχουν ως κεντρικό τους άξονα το περπάτημα. Από τους φιλοσόφους της Περιπατητικής Σχολής μέχρι τους ποιητές του Ρομαντισμού, κι από τις παρισινές περιπλανήσεις του Benjamin μέχρι τους αγχωμένους δρομείς των προαστίων, η Solnit αναδεικνύει την ιστορική, αισθητική αλλά και πολιτική σημασία αυτής της στοιχειώδους πράξης. 


βίντεο:

1.
Ο λόγος του Goebbels στο Sportpalast εκφωνήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1943 σηματοδοτώντας την περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση των πολεμικών επιχειρήσεων. Ο υπουργός προπαγάνδας πρώτα καλεί το γερμανικό έθνος να δράσει «άμεσα, γρήγορα και αποτελεσματικά» κι έπειτα ρωτάει το φανατισμένο κοινό εάν επιθυμεί έναν «ολοκληρωτικό, ριζοσπαστικό πόλεμο που ίσως και να ξεπερνά κάθε φαντασία», εισπράττοντας ένα καταφατικό, ερεβώδες παραλήρημα το οποίο φυσικά και δεν περιορίστηκε στα όρια αυτής της αίθουσας. https://www.youtube.com/watch?v=dhAbZZ3liUI

2.
«Stood by the bus stop with a felt pen / In this suburban hell / And in the distance a police car /
To break the suburban spell». http://www.youtube.com/watch?v=-VCqAjYO3NM 

Γ. Π.